logo1

telephone blue +386 (0) 59 057 570    
email open info@mc-podnar.si    narocanje
 
 

6.-12.teden : Namen pregleda je potrditev nosečnosti in določitev pričakovanega datuma poroda, poleg tega pa že ocenimo stopnjo ogroženosti nosečnice ali ploda. Vzamemo natančno anamnezo, po potrebi tudi bris materničnega vratu, preverimo, če nosečnica jemlje folno kislino in opravimo osnovne laboratorijske preiskave (krvna grupa, RhD, ICT, hemogram, krvni sladkor na tešče, urin, serološki pregled na toxoplazmozo in sifilis). Z ultrazvokom pogledamo, ali se nosečnost razvija v maternici, koliko je plodov, ev. nepravilnosti maternice. Običajno že ob prvem pregledu izdamo tudi materinsko knjižico, ki je uradni dokument, katerega naj bi imela nosečnica vedno pri sebi. Z nosečnico se tudi posvetujemo glede prenatalnih testov za odkrivanje razvojnih napak ploda.

13.-14.teden: večina nosečnic ima takrat že izvide ocene tveganja za Downov sindrom (nuhalna svetlina); če je tveganje nizko, samo preverimo termin poroda, če je povišano, nosečnico napotimo na invazivno diagnostično preiskavo (amniocenteza, biopsija horionskih resic). film

20.-24.teden: to je najprimernejši čas za ultrazvočno oceno morfologije ploda; večinoma lahko izključimo večje nepravilnosti in na željo staršev preverimo spol ploda. Včasih žal ugotovimo, da se plod ne razvija pravilno; takrat bodočima staršema svetujemo glede nadaljnih postopkov.  Glede na anamnezo se lahko odločimo tudi za  merjenje dolžine materničnega vratu z oceno tveganja za prezgodnji porod in merjenje pretokov v materničnih arterijah z oceno tveganja za razvoj preeklampsije.

24.-25.teden:pri seronegativnih ženskah ponovimo testiranje na toxoplazmozo, hemogram, opravimo tudi obremenitveni test z glukozo

28.-29.teden: pri RhD negativnih nosečnicah ponovimo ICT in apliciramo anti-RhD

32.-34.teden: priporočljivo je opraviti ultrazvočno kontrolo rasti ploda

36.-37.teden: pri seronegativnih nosečnicah ponovimo še tretji odvzem kri za toxoplazmozo, pri vseh pa še za hepatitis B. Priporočljivo je opraviti še bris nožnice na prisotnost Streptokoka skupine B

38.teden: začnemo s preverjanjem plodovega stanja s CTG

39.teden: z zunanjo porodniško preiskavo preverimo lego ploda, predvsem pa se z nosečnico posvetujemo glede načina poroda

40.teden: če se porod še ni začel, z ultrazvokom in CTG preverimo stanje ploda in nosečnico naročimo na kontrolni CTG vsake 2-3 dni do 41. tedna. V kolikor takrat še vedno ni znakov poroda, nosečnico napotimo v porodnišnico za dokončanje nosečnosti.

Pri vsakem pregledu poleg omenjenih preiskav nosečnico stehtamo, izmerimo krvni tlak in preverimo urin, seveda pa se z njo tudi pogovorimo. V primeru, da jo kadarkoli v nosečnosti uvrstimo v skupino s tvegano nosečnostjo, so nadaljni pregledi in preiskave lahko pogostejši, predvsem pa odvisni od ugotovljene patologije.

Sorodne teme

ULTRAZVOK NOSEČNOSTI

UZ v zgodnji nosečnosti (8.-12. teden) V tem času lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip. Zelo pomembna struktura v tem obdobju je tudi rumenjakov mehurček, ki skrbi za prehrano ploda.

Preberi več...
NEINVAZIVNI PRENATALNI TEST ZA ODKRIVANJE KROMOSOMOPATIJ

Gre za novo metodo odkrivanja plodov z Downovim sidromom, pri kateri v periferni krvi matere poiščemo fragmente plodove DNK in določimo verjetnost, da ima plod trisomijo 21, 18 ali 13, lahko pa tudi spolnih kromosomov. Test je najbolj zanesljiv za trisomijo 21 (99.5%), nekoliko manj pa za trisomijo 18 (95%) in trisomijo 13 (93%).

Preberi več...
button1 Naročite se na pregled!  narocanje
     

URINSKA INKONTINENCA

Inkontinenca urina pomeni nezmožnost zadrževanja in kontroliranega izločanja urina in predstavlja za pacienta socialni, higienski in finančni problem, ga omejuje pri vsakdanjih opravilih in mu slabša kakovost življenja. Pacienti se svoje težave pogosto sramujejo in o njej težko spregovorijo celo s svojim zdravnikom.

Preberi več...

 HORMONSKO RAVNOVESJE

Hormoni predstavljajo nekakšen informacijski sistem organizma; nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem in nato po krvi potujejo v tarčnih organov, kjer sprožijo specifičen odgovor, sami pa se takoj nato razgradijo. Njihovo sproščanje je urejeno s pomočjo povratnih zank; ko je nekega hormona premalo, se njegovo izločanje poveča, ko ga je dovolj, se zmanjša.

Preberi več...

 NUHALNA SVETLINA

UZ v zgodnji nosečnosti (8.-12. teden)
V tem času lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip.

Preberi več...

 


Podatki

POLONA PODNAR, dr. med., spec. gin. in porod.

MEDICINSKI CENTER PODNAR
Poslovna cona A18
4208 Šenčur, Slovenija

KONTAKT ZA NAROČANJE

T +386 (0) 59 057 570
T +386 (0) 64 177 744

Kje smo?

zemljevid1

           MEDICINSKI CENTER PODNAR - 2016

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih