logo1

telephone blue +386 (0) 59 057 570    
email open info@mc-podnar.si    narocanje
 
 

UZ v zgodnji nosečnosti (8.-12. teden)

V tem času lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip. Zelo pomembna struktura v tem obdobju je tudi rumenjakov mehurček, ki skrbi za prehrano ploda.

Merjenje nuhalne svetline, ocena zgodnje morfologije in ocena tveganja za rojstvo ploda s kromosomsko napako

Nuhalna svetlinaUltrazvočno merjenje nuhalne svetline je presejalni test za odkrivanje kromosomskih nepravilnosti ploda, ki ga priporočamo vsem nosečnicam. S testom odkrijemo večino plodov s trisomijo 21 (Downov sindrom),  pa tudi precejšen delež plodov z drugimi kromosomopatijami in nekaterimi genetskimi sindromi ter večjimi srčnimi napakami ploda. Preiskavo opravimo med 11. in 14.tednom nosečnosti oziroma pri razdalji teme-trtica 45-84 mm. Izmerimo premer plodove glavice, frekvenco srčnega utripa, razdaljo teme-trtica in debelino vratne gube. Z računalniškim programom londonske fundacije za fetalno medicino (Fetal Medicine Foundation), ki poleg izmerjenih vrednosti upošteva še starost matere, nato izračunamo tveganje za rojstvo otroka s trisomijo 21, 18 in 13. Če ob preiskavi jasno vidimo tudi nosno kost, to verjetnost prisotne kromosomske napake pri plodu močno zmanjša.

Med preiskavo ocenimo tudi zgodnjo morfologijo ploda, ugotovimo ali izključimo nekatere strukturne nepravilnosti in potrdimo termin poroda, v primeru večplodne nosečnosti pa ugotavljamo tudi vrsto le-te. Nosečnice, pri katerih ugotovimo povečano tveganje za rojstvo otroka s prirojeno kromosomsko napako, napotimo na invazivno preiskavo (biopsija horionskih resic ali amniocenteza), s katero diagnozo kromosomske napake potrdimo ali ovržemo.  Merjenje nuhalne svetline z izračunom tveganja za kromosomopatijo lahko opravljajo specialisti ginekologi, ki so pridobili licenco za opravljanje nuhalne svetline pri »Fetal Medicine Foundation« v Londonu, katero je potrebno vsako leto obnoviti.

Morfologija ploda (20.-24.teden)

2DNatančen pregled morfologije ploda je ena od najpomembnejših preiskav v nosečnosti, saj je namenjena predvsem potrditvi normalnega razvoja ploda oziroma odkrivanju večjih razvojnih nepravilnosti, pa tudi t.i. mehkih označevalcev, ki povečajo tveganje za prisotnost kromosomske napake pri plodu. Preiskavo je najbolje opraviti med 20. in 22.tednom nosečnosti, saj je razvoj plodovih organov takrat večinoma že zaključen in lahko v primeru normalnega izvida z veliko verjetnostjo napovemo rojstvo zdravega otroka. Izjema so pljuča in možgani, katerih razvoj pa niti ob rojstvu ni popolnoma končan, zato je nevrološka ocena ploda nekoliko manj zanesljiva. Pogledamo tudi spol ploda, vendar ga razkrijemo samo na izrecno željo staršev. Hkrati ocenimo tudi plodovo rast in potrdimo gestacijsko starost, pregledamo tudi popkovnico in lego posteljice ter ocenimo količino plodovnice.

 

Kontrola rasti in ocena lege ploda

Med 30. in 34. tednom nosečnosti je priporočljivo opraviti ultrazvočno kontrolo rasti.

Iz meritev premera in obsega plodove glavice, trebuščka in stegnenice lahko ocenimo ali plod za svojo gestacijsko starost primerno raste, hkrati pa lahko še enkrat preverimo morfologijo; včasih  ugotovimo tudi še kakšno razvojno napako, ki v 22. tednu nosečnosti še ni bila vidna.

3D/4D

3DnsBodoči starši ponavadi s težavo čakajo na dan, ko bodo lahko spoznali svojega malčka. 3D/4D ultrazvok je za ta namen idealna izbira, saj lahko s sodobnimi aparati in z malo sreče naredimo že skoraj fotografije ploda, ki se naprimer smehlja ali zeha; četrta dimenzija doda še plodovo gibanje, tako da lahko (ponovno z nekaj sreče) posnamemo prvi posnetek bodoče filmske zvezde. Že v zgodnji nosečnosti lahko opazujemo različne vedenjske vzorce ploda, na podlagi katerih lahko sklepamo na razvoj njegovega živčnega sistema. Najprimernejši čas za 3D/4D pregled je sicer med 25.-30.tednom nosečnosti. Preiskava je varna, ni pa namenjena odkrivanju razvojnih nepravilnosti ploda.

button1 Naročite se na pregled!  narocanje
     

URINSKA INKONTINENCA

Inkontinenca urina pomeni nezmožnost zadrževanja in kontroliranega izločanja urina in predstavlja za pacienta socialni, higienski in finančni problem, ga omejuje pri vsakdanjih opravilih in mu slabša kakovost življenja. Pacienti se svoje težave pogosto sramujejo in o njej težko spregovorijo celo s svojim zdravnikom.

Preberi več...

 HORMONSKO RAVNOVESJE

Hormoni predstavljajo nekakšen informacijski sistem organizma; nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem in nato po krvi potujejo v tarčnih organov, kjer sprožijo specifičen odgovor, sami pa se takoj nato razgradijo. Njihovo sproščanje je urejeno s pomočjo povratnih zank; ko je nekega hormona premalo, se njegovo izločanje poveča, ko ga je dovolj, se zmanjša.

Preberi več...

 NUHALNA SVETLINA

UZ v zgodnji nosečnosti (8.-12. teden)
V tem času lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip.

Preberi več...

 


Podatki

POLONA PODNAR, dr. med., spec. gin. in porod.

MEDICINSKI CENTER PODNAR
Poslovna cona A18
4208 Šenčur, Slovenija

KONTAKT ZA NAROČANJE

T +386 (0) 59 057 570
T +386 (0) 64 177 744

Kje smo?

zemljevid1

           MEDICINSKI CENTER PODNAR - 2016

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih