logo1

telephone blue +386 (0) 59 057 570    
email open info@mc-podnar.si    narocanje
 
 

Vzroki inkontinence po porodu
Povečana teža maternice in hormonske spremembe v nosečnosti predstavljajo veliko obremenitev za mišice medeničnega dna, zato je njihova zmogljivost zmanjšana. Poleg tega se med porodom še dodatno močno raztegnejo, zaradi česar pride do preraztegnjenosti živcev in mišic medeničnega dna, raztrganin, včasih pa tudi neprepoznanih poškodb mehke porodne poti. Posledica je nenadzorovano uhajanje urina (stresna inkontinenca), redkeje tudi blata v poporodnem obdobju. Teežave z uhajanjem vode se včasih pojavijo že v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Po nekaterih strokovnih ocenah naj bi imelo še dve leti po porodu kar 28% žensk težave z vsaj eno od oblik inkontinence!

slika otrokPri nekaterih težava mine sama od sebe, včasih so dovolj intenzivne Keglove vaje, včasih pa težave ostanejo in se z leti samo še stopnjujejo. Zato vsaki ženski svetujemo, naj izvaja Keglove vaje redno že med nosečnostjo, še bolj pa po porodu. Zelo pomembno pa je, da te vaje izvaja pravilno, saj se v nasprotnem primeru lahko stanje samo še poslabša.
Nova metoda za zdravljenje oslabelosti mišic medeničnega dna po porodu je zunajtelesna magnetna stimulacija, s katero se pacientka tudi lažje nauči pravilnega izvajanja vaj in s tem nadaljuje sama doma. S terapijo lahko začnemo že šest tednov po porodu in s tem bistveno skrajšamo čas poporodne rehabilitacije medeničnega dna. Magnetna stimulacija mišic medeničnega dna po porodu je zelo priporočljiva tudi kot preventiva v primerih, ko ženske nimajo težav, saj se s tem zmanjša verjetnost pojava inkontinence kasneje v življenju; mišice medeničnega dna pa imajo  še številne druge pomembne funkcije, ki jih lahko normalno opravljajo le, če so dovolj čvrste.

 

 

Sorodne teme

INKONTINENCA PRI MOŠKIH

Inkontinenca se pri moških pojavlja približno dvakrat redkeje kot pri ženskah. Pogostejša je pri starejših moških, vendar tudi pri njih ni kar enostavno logična posledica staranja. Največkrat je povezana s hiperplazijo prostate.

preberi več...
INKONTINENCA V PERIMENOPAVZI

Usihanje delovanja jajčnikov v perimenopavzalnem obdobju pomeni postopno zmanjšanje izločanja spolnih hormonov, predvsem estrogena in progesterona. Estrogen velja za pretežno ženski hormon, ki pa ima poleg svoje reproduktivne vloge še več kot 400 drugih funkcij v telesu

preberi več...
button1 Naročite se na pregled!  narocanje
     

URINSKA INKONTINENCA

Inkontinenca urina pomeni nezmožnost zadrževanja in kontroliranega izločanja urina in predstavlja za pacienta socialni, higienski in finančni problem, ga omejuje pri vsakdanjih opravilih in mu slabša kakovost življenja. Pacienti se svoje težave pogosto sramujejo in o njej težko spregovorijo celo s svojim zdravnikom.

Preberi več...

 HORMONSKO RAVNOVESJE

Hormoni predstavljajo nekakšen informacijski sistem organizma; nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem in nato po krvi potujejo v tarčnih organov, kjer sprožijo specifičen odgovor, sami pa se takoj nato razgradijo. Njihovo sproščanje je urejeno s pomočjo povratnih zank; ko je nekega hormona premalo, se njegovo izločanje poveča, ko ga je dovolj, se zmanjša.

Preberi več...

 NUHALNA SVETLINA

UZ v zgodnji nosečnosti (8.-12. teden)
V tem času lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip.

Preberi več...

 


Podatki

POLONA PODNAR, dr. med., spec. gin. in porod.

MEDICINSKI CENTER PODNAR
Poslovna cona A18
4208 Šenčur, Slovenija

KONTAKT ZA NAROČANJE

T +386 (0) 59 057 570
T +386 (0) 64 177 744

Kje smo?

zemljevid1

           MEDICINSKI CENTER PODNAR - 2016

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih