logo1

telephone blue +386 (0) 59 057 570    
email open info@mc-podnar.si    narocanje
 
 

Inkontinenca se pri moških pojavlja približno dvakrat redkeje kot pri ženskah. Pogostejša je pri starejših moških, vendar tudi pri njih ni kar enostavno logična posledica staranja. Največkrat je povezana s hiperplazijo prostate.

Stresna inkontinenca je pri moških najpogosteje posledica kirurških posegov v urogenitalnem področju (radikalna odstranitev prostate, transuretralna resekcija prostate, cistektomija), pri katerih pride do poškodbe živcev ali mišic okoli sečnice, poleg tega pa spodnji del mehurja nima več zadostne podpore. Zadrževanje urina (kontinenca) je tako odvisno le še od zapiralke sečnice, ki pa je včasih prešibka, da bi zadržala urin tudi v stresni situaciji, ko se pritisk v trebušni votlini poveča – npr. pri dvigovanju težjih bremen, smejanju, teku… Stresna inkontinenca se pojavi kar pri 30-50% operiranih v prvih šestih mesecih po operaciji prostate, po enem letu pa je inkontinentnih še pribl. 15% moških.


Urgentna inkontinenca: V primeru, ko pride do nepravilnega krčenja sečnega mehurja, se razvije urgentna inkontinenca; gre za prekomerno aktiven sečni mehur in posledično urgentno inkontinenco. Ta se kaže s pogostimi uriniranji in občutkom močnega nenadnega tiščanja na vodo, zaradi česar prizadeti pogosto ne uspe pravočasno priti do stranišča. Pravega vzroka za urgentno inkontinenco pogosto ne odkrijemo.


Overflow inkontinenca: je lahko posledica zapore sečnice (najpogosteje zaradi povečane prostate ali zoženja sečnice) ali pa oslabele krožne mišice mehurja (detruzorja). Posledično urin zastaja v mehurju in, ko je ta povsem poln, lahko že vsak dodaten priliv urina v mehur ali pa rahlo povečan pritisk na mehur povzroči uhajanje urina po kapljicah. Pacient občuti močno tiščanje na vodo, vendar ta odteka le po kapljicah.
Uhajanje urina poslabša tudi uživanje alkohola in jemanje nekaterih zdravil (diuretiki, sedativi, narkotiki, antidepresivi, zdravila proti kašlju…)

inkontinenca pri moskih slikaZa diagnozo urinske inkontinence pri moškem je včasih dovolj že anamneza, klinični pregled pri specialistu urologu in pregled urina, včasih pa so potrebne bolj kompleksne preiskave.

Zdravljenje inkontinence pri moškem je odvisno od vrste inkontinence in stopnje težav. Tudi tu je pomemben režim uživanja tekočin – čimmanj kofeina in alkoholnih pijač, ne tik pred spanjem. Pri urgentni inkontinenci uvedemo trening mišic medeničnega dna in zdravila, ki vplivajo na krčenje mišice v steni mehurja, v pomoč je tudi elektromagnetna stimulacija. Pacientom z inkontinenco po operaciji prostate pogosto ponudijo tudi ponovno operacijo, ki pa jo mnogi vsaj v prvem letu po operaciji odklanjajo. Zlasti v obdobju po operaciji prostate je zato zelo priporočljiva funkcionalna magnetna stimulacija mišic medeničnega dna, saj je zelo učinkovita, poleg tega pa je za pacienta udobna, kar pa v času po operaciji tudi ni zanemarljivo.

Pomemben in pogost vzrok uroloških težav pri odraslih moških je tudi kronični prostatitis in sindrom kronične pelvične bolečine, za katera zaenkrat ne poznamo uspešnega zdravljenja. V nekaj študijah se je zunajtelesna magnetna stimulacija izkazala kot dobra metoda lajšanja težav pri teh stanjih.

 

Sorodne teme

URINSKA INKONTINENCA

Inkontinenca urina pomeni nezmožnost zadrževanja in kontroliranega izločanja urina in predstavlja za pacienta socialni, higienski in finančni problem, ga omejuje pri vsakdanjih opravilih in mu slabša kakovost življenja.

Preberi več...
INKONTINENCA PO PORODU

Vzroki inkontinence po porodu Povečana teža maternice in hormonske spremembe v nosečnosti predstavljajo veliko obremenitev za mišice medeničnega dna, zato je njihova zmogljivost zmanjšana. Poleg tega se med porodom še dodatno močno raztegnejo, zaradi česar pride do preraztegnjenosti živcev in mišic medeničnega dna, raztrganin, včasih pa tudi neprepoznanih poškodb mehke porodne poti.

Preberi več...
button1 Naročite se na pregled!  narocanje
     

URINSKA INKONTINENCA

Inkontinenca urina pomeni nezmožnost zadrževanja in kontroliranega izločanja urina in predstavlja za pacienta socialni, higienski in finančni problem, ga omejuje pri vsakdanjih opravilih in mu slabša kakovost življenja. Pacienti se svoje težave pogosto sramujejo in o njej težko spregovorijo celo s svojim zdravnikom.

Preberi več...

 HORMONSKO RAVNOVESJE

Hormoni predstavljajo nekakšen informacijski sistem organizma; nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem in nato po krvi potujejo v tarčnih organov, kjer sprožijo specifičen odgovor, sami pa se takoj nato razgradijo. Njihovo sproščanje je urejeno s pomočjo povratnih zank; ko je nekega hormona premalo, se njegovo izločanje poveča, ko ga je dovolj, se zmanjša.

Preberi več...

 NUHALNA SVETLINA

UZ v zgodnji nosečnosti (8.-12. teden)
V tem času lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip.

Preberi več...

 


Podatki

POLONA PODNAR, dr. med., spec. gin. in porod.

MEDICINSKI CENTER PODNAR
Poslovna cona A18
4208 Šenčur, Slovenija

KONTAKT ZA NAROČANJE

T +386 (0) 59 057 570
T +386 (0) 64 177 744

Kje smo?

zemljevid1

           MEDICINSKI CENTER PODNAR - 2016

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih