logo1

telephone blue +386 (0) 59 057 570    
email open info@mc-podnar.si    narocanje
 
 

Težave zaradi prekomerno aktivnega sečnega mehurja pomagajo zmanjšati naslednji ukrepi:
priporocila slika

  • dnevno spijte zadostno količino tekočine (2 litra, v vročem vremenu ali če ste telovadili, nekoliko več). Če pijete premalo, je urin bolj koncentriran, kar lahko draži sečni mehurje in poslabša težave.
  • omejite pitje kave, pravega čaja, pijač, ki vsebujejo kofein (koka-kola), gaziranih in alkoholnih pijač. Le-te spodbujajo nastanek urina, lahko dražijo sečni mehur ter težave še poslabšajo.
  • zogibajte se hrani in pijači, ki lahko draži vaš mehur: paradižniku in prehrambenim izdelkom iz paradižnika, začinjeni hrani, citrusom in pijačam iz citrusov, čokoladi ter pijači in živilom, ki vsebujejo umetna sladila.
  • priporočljivo je prenehanje kajenja
  • če morate ponoči večkrat izprazniti mehur, se izogibajte pitju večjih količin tekočine tik pred spanjem. Še posebej to velja za tople napitke.
  • polno črevo vpliva na izločanje in zadrževanje urina, zato poskrbite za redno prebavo in se izogibajte zaprtju. Uživanje hrane z visoko vsebnostjo vlaknin (sadje, zelenjava,…) olajša prebavo.
  • med uriniranjem ali odvajanjem blata bodite sproščeni in se ne prenapenjajte. Ne čepite nad straniščno školjko, ampak se nanjo usedite. Ne hitite in sečni mehur povsem izpraznite!
  • redno izvajajte vaje za krepitev mišic medeničnega dna in trening sečnega mehurja.
  • poskrbite za primerno telesno težo. Prevelika telesna teža pritiska na mehur in oslabi mišice medeničnega dna. Uživajte uravnoteženo prehrano in bodite redno telesno dejavni.
  • vodenje dnevnika o uriniranju.

 

button1 Naročite se na pregled!  narocanje
     

URINSKA INKONTINENCA

Inkontinenca urina pomeni nezmožnost zadrževanja in kontroliranega izločanja urina in predstavlja za pacienta socialni, higienski in finančni problem, ga omejuje pri vsakdanjih opravilih in mu slabša kakovost življenja. Pacienti se svoje težave pogosto sramujejo in o njej težko spregovorijo celo s svojim zdravnikom.

Preberi več...

 HORMONSKO RAVNOVESJE

Hormoni predstavljajo nekakšen informacijski sistem organizma; nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem in nato po krvi potujejo v tarčnih organov, kjer sprožijo specifičen odgovor, sami pa se takoj nato razgradijo. Njihovo sproščanje je urejeno s pomočjo povratnih zank; ko je nekega hormona premalo, se njegovo izločanje poveča, ko ga je dovolj, se zmanjša.

Preberi več...

 NUHALNA SVETLINA

UZ v zgodnji nosečnosti (8.-12. teden)
V tem času lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip.

Preberi več...

 


Podatki

POLONA PODNAR, dr. med., spec. gin. in porod.

MEDICINSKI CENTER PODNAR
Poslovna cona A18
4208 Šenčur, Slovenija

KONTAKT ZA NAROČANJE

T +386 (0) 59 057 570
T +386 (0) 64 177 744

Kje smo?

zemljevid1

           MEDICINSKI CENTER PODNAR - 2016

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih