logo1

telephone blue +386 (0) 59 057 570    
email open info@mc-podnar.si    narocanje
 
 

Inkontinenca urina pomeni nezmožnost zadrževanja in kontroliranega izločanja urina in predstavlja za pacienta socialni, higienski in finančni problem, ga omejuje pri vsakdanjih opravilih in mu slabša kakovost življenja. Pacienti se svoje težave pogosto sramujejo in o njej težko spregovorijo celo s svojim zdravnikom. Ocenjujemo, da je za urin inkontinentna vsaka peta ženska po 35. letu in vsaka tretja po 55. letu starosti, s starostjo incidenca narašča. Po nekaterih podatkih naj bi imelo klinično pomembno uhajanje urina kar 10 odstotkov ljudi; skoraj tri četrtine prizadetih pa ne poišče strokovne pomoči.

Funkcija mišic medeničnega dna:
misice medenicnega dnaMedenično dno je mišično-vezivna plošča, ki leži na dnu medenice in zapira njen izhod. Mišice medeničnega dna imajo zelo pomembno vlogo: nudijo podporo medeničnim organom (sečnemu mehurju in sečnici, rektumu, maternici in nožnici), preprečujejo njihov zdrs navzdol in zadržijo vsak pritisk, ki se ob povečani telesni dejavnosti pojavi v trebušni votlini. Preko zapornih mehanizmov zapiralke sečnice in anusa sodelujejo pri zadrževanju urina in blata, hkrati pa z relaksacijo teh zapiralk omogočijo izločanje urina in blata, pri ženski pa še porod ploda. Mišice medeničnega dna so pomembne tudi za spolno doživljanje tako ženske kot njenega partnerja, poleg tega pa je medenično dno skupaj s trebušnimi in hrbtnimi mišicami ključnega pomena za stabilizacijo trupa, kar pa je osnova za vsako nadaljne uspešno gibanje.

VRSTE URINSKE INKONTINENCE

O stresni inkontinenci govorimo, kadar urin uhaja ob stanjih povišanega trebušnega pritiska – ob teku, kašljanju, kihanju, smejanju, v začetnih stopnjah občasno, nato pa vse pogosteje do najtežje stopnje, pri kateri urin uhaja že ob spremembi položaja, ob normalni hoji po ravnem… Osnovni vzrok stresne urinske inkontinence je oslabelost mišic medeničnega dna in s tem oslabljen zaporni mehanizem vratu sečnega mehurja; posledično pride do uhajanja urina skozi intaktno sečnico v situacijah, ko postane pritisk v mehurju zaradi povišanja trebušnega pritiska večji, kot je pritisk v sečnici, pri tem pa ne pride do krčenja same mišice v steni mehurja.
Oslabelost mišic medeničnega dna je do neke mere genetsko pogojena, povezana pa je tudi z nosečnostjo in porodi (težave imajo zlasti ženske, ki so večkrat rodile oziroma so rodile težje otroke), s hormonskimi spremembami v starosti, pogosto tudi s prekomerno telesno težo in neaktivnostjo ter slabo kondicijo mišic medeničnega dna, drugi dejavniki tveganja pa so še operativni posegi v področju male medenice, dolgoletno dvigovanje težjih bremen v službi, kronična respiratorna obolenja, povezana s pogostim hudim kašljem in kihanjem, kronično zaprtje, včasih pa vzrok ostane nepojasnjen.

Urgentna inkontinenca  je najpogosteje posledica prekomerno aktivnega sečnega mehurja, pri katerem se mišica v steni mehurja (detruzor) nehoteno oziroma neustrezno krči že med polnitvijo mehurja, kar privede do uhajanja urina. Po nekaterih ocenah ima približno 10 odstotkov ljudi težave zaradi prekomerno aktivnega mehurja, ki se kažejo kot pogosto odvajanje manjših količin urina (več kot 8x na dan, tudi ponoči), nekontrolirano uhajanje urina ali nenadna močna potreba po uriniranju, ki jo sproži tekoča voda, mraz… Do nepravilnega delovanja detruzorja pride lahko tudi zaradi nepravilnih higiensko – dietetskih režimov (nepravilno pitje, uživanje večjih količin kofeina, diuretikov…), lahko pa je prekomerno aktiven sečni mehur tudi posledica vnetja, tumorja mehurja ali nevroloških obolenj (multipla skleroza, stanje po možganski kapi, okvare hrbtenjače). Pri ženskah pogosto vzroka za urgentno UI sploh ne odkrijemo, pri moških pa je največkrat posledica benigne hiperplazije prostate ali hipertrofije sečnega mehurja.

Zlasti starejše ženske imajo tako znake stresne kot urgentne urinske inkontinence; takrat govorimo o mešani urinski inkontinenci.

„Overflow inkontinenca“ pa je posledica prekomerno polnega sečnega mehurja, ko vsak dodaten priliv urina v mehur ali pa že rahel pritisk na mehur povzroči uhajanje urina po kapljicah. Vzrok so, zlasti pri mlajših, lahko nevrološka obolenja (multipla skleroza), pri starejših pa starostna oslabelost krožne mišice mehurja.

Sorodne teme

INKONTINENCA PO PORODU

Povečana teža maternice in hormonske spremembe v nosečnosti predstavljajo veliko obremenitev za mišice medeničnega dna, zato je njihova zmogljivost zmanjšana. Poleg tega se med porodom še dodatno močno raztegnejo, zaradi česar pride do preraztegnjenosti živcev in mišic medeničnega dna, raztrganin, včasih pa tudi neprepoznanih poškodb mehke porodne poti. Posledica je nenadzorovano uhajanje urina (stresna inkontinenca), redkeje tudi blata v poporodnem obdobju. Teežave z uhajanjem vode se včasih pojavijo že v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Preberi več....
INKONTINENCA PRI MOŠKIH

Inkontinenca se pri moških pojavlja približno dvakrat redkeje kot pri ženskah. Pogostejša je pri starejših moških, vendar tudi pri njih ni kar enostavno logična posledica staranja. Največkrat je povezana s hiperplazijo prostate.

Preberi več....
INKONTINENCA V PERIMENOPAVZI

Usihanje delovanja jajčnikov v perimenopavzalnem obdobju pomeni postopno zmanjšanje izločanja spolnih hormonov, predvsem estrogena in progesterona. Estrogen velja za pretežno ženski hormon, ki pa ima poleg svoje reproduktivne vloge še več kot 400 drugih funkcij v telesu. Med drugim pomaga pri vzdrževanju mišičnega tonusa in zadostne vsebnosti kolagena v koži in sluznicah, zadržuje tudi vodo v koži in sluznicah.

Preberi več....
button1 Naročite se na pregled!  narocanje
     

URINSKA INKONTINENCA

Inkontinenca urina pomeni nezmožnost zadrževanja in kontroliranega izločanja urina in predstavlja za pacienta socialni, higienski in finančni problem, ga omejuje pri vsakdanjih opravilih in mu slabša kakovost življenja. Pacienti se svoje težave pogosto sramujejo in o njej težko spregovorijo celo s svojim zdravnikom.

Preberi več...

 HORMONSKO RAVNOVESJE

Hormoni predstavljajo nekakšen informacijski sistem organizma; nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem in nato po krvi potujejo v tarčnih organov, kjer sprožijo specifičen odgovor, sami pa se takoj nato razgradijo. Njihovo sproščanje je urejeno s pomočjo povratnih zank; ko je nekega hormona premalo, se njegovo izločanje poveča, ko ga je dovolj, se zmanjša.

Preberi več...

 NUHALNA SVETLINA

UZ v zgodnji nosečnosti (8.-12. teden)
V tem času lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip.

Preberi več...

 


Podatki

POLONA PODNAR, dr. med., spec. gin. in porod.

MEDICINSKI CENTER PODNAR
Poslovna cona A18
4208 Šenčur, Slovenija

KONTAKT ZA NAROČANJE

T +386 (0) 59 057 570
T +386 (0) 64 177 744

Kje smo?

zemljevid1

           MEDICINSKI CENTER PODNAR - 2016

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih