logo1

telephone blue +386 (0) 59 057 570    
email open info@mc-podnar.si    narocanje
 
 

Da bi izboljšali obvladovanje prekomerno aktivnega sečnega mehurja in preprečili nehoteno uhajanje urina ob naporu, je pomembno redno izvajanje vaj za mišice medeničnega dna. Mišice medeničnega dna potekajo od sramnice spredaj do trtice zadaj. Močne mišice lahko zmanjšajo pogostost mokrenja in tiščanja na vodo s tem, ko pomagajo podpirati sečni mehur.

Pomembno je, da krčite prave mišice na pravilen način. Predstavljajte si, da poskušate zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in istočasno zaustaviti curek urina, kot da bi hoteli »stisniti in dvigniti«, zapreti in potegniti navzgor, območje okoli zadnjika, nožnice in sečnice. To je stisk mišic medeničnega dna.
 

PROGRAM VADBE
slika telovadbaA.    Stisnite mišice medeničnega dna kar se da močno in stisk zadržite, kolikor dolgo lahko. Če lahko, stisk zadržite 6 do 8 sekund. Sprostite mišice in počivajte 6-8 sekund.

B.    Stisk mišic ponovite tolikokrat, kolikor zmorete, največ 8 do 12-krat.

C.    Postopoma intenzivnost vadbe povečujte. Prvih 4-6 ponovitev stiskov naredite tako kot prej, zadnjih 4-6 ponovitev pa tako, da med zadrževanjem stiska dodate še 3 do 4 močnejše stiske z višjo hitrostjo.

Pomembno je, da vaje izvajate tudi, če imate občutek, da ne pomagajo. Da bi pridobili moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna, je potrebno vaje izvajati vsaj tri do petkrat na dan, vsak dan. Če boste vaje izvajali po opisanem postopku, boste izboljšanje opazili po 3 do 5 mesecih.

Vaje za mišice medeničnega dna je potrebno izvajati vse življenje. Izvajanje vaj naj postane običajen del vsakdana, kot je na primer umivanje zob.

OPOZORILO:

  • nikoli ne izvajajte vaj med uriniranjem!
  • ob stisku mišic medeničnega dna ne zadržujte dihanja
  • ob stisku lahko čutite, da so se napele mišice na spodnjem delu trebuha, ne sme pa biti vidnega gibanja medenice ali stegen
  • pomembno je, da pri stisku mišic medeničnega dna ne stiskate skupaj nog in zadnjice
  • bodite pozorni, da predela medeničnega dna ne potiskate navzdol (kot pri iztrebljanju blata), pač pa morate področje okoli zadnjika in sečnice potegniti navzgor

 

button1 Naročite se na pregled!  narocanje
     

URINSKA INKONTINENCA

Inkontinenca urina pomeni nezmožnost zadrževanja in kontroliranega izločanja urina in predstavlja za pacienta socialni, higienski in finančni problem, ga omejuje pri vsakdanjih opravilih in mu slabša kakovost življenja. Pacienti se svoje težave pogosto sramujejo in o njej težko spregovorijo celo s svojim zdravnikom.

Preberi več...

 HORMONSKO RAVNOVESJE

Hormoni predstavljajo nekakšen informacijski sistem organizma; nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem in nato po krvi potujejo v tarčnih organov, kjer sprožijo specifičen odgovor, sami pa se takoj nato razgradijo. Njihovo sproščanje je urejeno s pomočjo povratnih zank; ko je nekega hormona premalo, se njegovo izločanje poveča, ko ga je dovolj, se zmanjša.

Preberi več...

 NUHALNA SVETLINA

UZ v zgodnji nosečnosti (8.-12. teden)
V tem času lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip.

Preberi več...

 


Podatki

POLONA PODNAR, dr. med., spec. gin. in porod.

MEDICINSKI CENTER PODNAR
Poslovna cona A18
4208 Šenčur, Slovenija

KONTAKT ZA NAROČANJE

T +386 (0) 59 057 570
T +386 (0) 64 177 744

Kje smo?

zemljevid1

           MEDICINSKI CENTER PODNAR - 2016

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih