GINEKOLOGIJA

 
 
 
 

GINEKOLOŠKI PREGLED: redni preventivni ginekološki pregledi so izjemnega pomena za zdravje vsake ženske. Le tako lahko enostavno odkrijemo in pravočasno zdravimo spremembe na področju ginekoloških organov, skupaj izberemo za posameznico najbolj ustrezno kontracepcijo ali svetujemo ob težavah zaradi hormonskega neravnovesja.

Pomemben del ginekološkega pregleda je bris materničnega vratu (PAP test). Gre za presejalno metodo odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu, pri kateri odvzamemo celice s površine in iz kanala materničnega vratu. Z zgodnjim odkrivanjem sprememb lahko pravočasno ukrepamo in preprečimo razvoj raka na materničnem vratu.

V primeru, ko bris materničnega vratu pokaže spremembe, ki bi ob neukrepanju morda lahko vodile v razvoj raka na materničnem vratu, je smiselno opraviti še test na prisotnost humanih papiloma virusov (HPV test), ki so ključni dejavnik pri nastanku predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu.

V primeru ponavljajočih se vnetij nožnice in s tem povezanih pogostih težav je smiselno opraviti tudi bris nožnice na patogene bakterije, ob tveganem spolnem vedenju pa tudi specifične brise za spolno prenosljive bolezni.

GINEKOLOŠKI ULTRAZVOK: preiskava rodil z ultrazvokom je priporočljiva ob vsakem ginekološkem pregledu, saj samo s pregledom ni mogoče zaznati vseh sprememb v področju maternice, jajcevodov in jajčnikov. Obvezno pa UZ pregled opravimo ob sumu na spremembe v področju maternice in jajčnikov, ugotovljene z anamnezo ali ob ginekološkem pregledu, za potrditev nosečnosti , kontrolo lege materničnega vložka (1x letno) in ob jemanju hormonske nadomestne terapije (1x letno).


 
Medicinski center Podnar 2019