GINEKOLOGIJA

 
 
 
 

HORMONSKA TERAPIJA

HORMONSKO RAVNOVESJE

Hormoni predstavljajo nekakšen informacijski sistem organizma; nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem in nato po krvi potujejo v tarčnih organov, kjer sprožijo specifičen odgovor, sami pa se takoj nato razgradijo. Njihovo sproščanje je urejeno s pomočjo povratnih zank; ko je nekega hormona premalo, se njegovo izločanje poveča, ko ga je dovolj, se zmanjša. Na ta način nivo hormonov ostaja v določenih fizioloških mejah. Vendar pa noben hormon ne deluje popolnoma samostojno; posamezni hormoni so med seboj močno povezani, in če se poruši izločanje enega, temu sledijo tudi vsi ostalo. Morda ne takoj, slej ko prej pa prav gotovo.

Bistveno je torej ravnovesje hormonov. Kadar je to optimalno, tudi človek funkcionira optimalno.

Vendar v praksi žal to ni tako enostavno. „Optimalno“ namreč pomeni, da je „optimalna“ naša prehrana, da poskrbimo za „optimalno“ raven telesne vadbe, da se nas vsakdanji stres sploh ne dotakne (torej nas nikakor ne moti gneča na cesti, jokav otrok noč za nočjo ali pa obupno zahteven šef) in da imamo spanca ravno toliko, kot ga potrebujemo, se pravi, da nas zbudi sonček, ne pa vreščeča budilka. Verjetno ste ugotovili, da tak človek najbrž ne obstaja.

Kroničen stres, nepravilna prehrana in premalo gibanja so vsak posebej, še bolj pa v kombinaciji tisti dejavniki, ki porušijo naše hormonsko ravnovesje in povzročijo 90% bolezni sodobnega časa: srčno-žilne bolezni, rak, debelost, sladkorna bolezen, avtoimunske bolezni, osteoporoza, demenca.

In če poznamo problem, poznamo tudi rešitev, mar ne?

HORMONSKA NADOMESTNA TERAPIJA in BIOIDENTIČNI HORMONI

V zadnjem času se veliko govori o t.i. bioidentičnih hormonih. Gre za hormone, ki jih pridobivamo sintetično, bistveno pa je, da so strukturno identični hormonom, ki jih sicer proizvaja človeško telo (od tod njihovo ime).

Zdravljenje s hormoni se v medicini uporablja že zelo dolgo; insulin, ščitnični hormoni, kortizol, oksitocin... so vse bioidentični hormoni in glede njihove uporabe načeloma nihče nima večjih zadržkov – pod pogojem, da jih predpiše zdravnik za točno določeno indikacijo.

Nekoliko drugačna je situacija v ginekologiji. Tu so velike farmacevtske firme že pred desetletji našle pravo „zlato jamo“, in sicer s patentiranimi pripravki za lajšanje perimenopavzalnih težav. Žensk, ki niso pripravljene prenašati vročinskih oblivov in skokovitih nihanj razpoloženja, pač nikoli ne bo zmanjkalo; nasprotno, ob današnjem tempu jih je čedalje več! Omenjeni registrirani pripravki so bolj ali manj dobri približki našim lastnim spolnim hormonom, in bolj ali manj dobri so tudi njihovi učinki. Izkazalo se je namreč, da njihova dolgotrajna uporaba lahko prinese več škode kot koristi, zato priporočajo, da se jih uporablja samo tako dolgo, kolikor je nujno potrebno.

Vendar pa estrogen, progesteron in testosteron nimajo le reproduktivne funkcije, pač pa so izjemnega pomena za naše kosti, srčno-žilni sistem in možgane. Tu nastopijo bioidentični hormoni, ki ob pravilni uporabi nimajo cele kopice stranskih učinkov, ki jih prinašajo običajni „približki“. 

Zdravljenje z bioidentičnimi hormoni zahteva celostno obravnavo. Pravzaprav so hormoni lahko le dopolnilo k ostalim ukrepom, ki so sicer bistveno preprostejši, vendar je njihova izvedba precej težja, saj zahteva neprimerno več sodelovanja pacienta samega. Gre za spremembo življenjskega sloga, ureditev prehrane, zmanjšanje stresne obremenitve in skrb za redno fizično aktivnost. Nemalokrat je to povsem dovolj. Noben hormon pa ne bo pomagal nekomu, ki vsak dan poje sendvič za kosilo, pride iz službe ob sedmih zvečer in si naroči pico, ki jo bo pospravil ob prenosu nogometne tekme in zmago zalil s pivom, edina telovadba pa bo razmigavanje prstov na daljincu!

Kadar pa je uporaba bioidentičnih hormonov v resnici indicirana, pa je bistvenega pomena pravilna uporaba! Zavedati se je treba, da so to še vedno hormoni, torej zdravila, ki jih mora predpisati zdravnik, ki bo celoten proces zdravljenja nadzoroval tako klinično kot tudi s pomočjo laboratorijskih izvidov. Edino uravnoteženje hormonskega stanja v telesu z uporabo bioidentičnih hormonov, ob zmanjšanju stresa, redni vadbi in pravilni prehrani zagotavlja naše optimalno delovanje na vseh področjih in vodi v zdravo starost. To pa je tudi naš cilj, kajne?

IN ŠE OPOZORILO: ljudje pogosto slišijo, kako je neka hormonska krema, kupljena „čisto enostavno, kar na internetu“, pomagala temu ali onemu do čudežne ozdravitve. Tako enostavno vse skupaj pač ni. Zelo verjetno bo tako kupljena krema pomagala pri lajšanju določenih težav vsaj nekaj časa, potem pa bo tega veselja konec. Nihče ne ve, kaj je v resnici v tubi, ni jasnih navodil, kako to uporabljati, predvsem pa zadeva ni univerzalna. Ena od največjih prednosti terapije z bioidentičnimi hormoni je ravno v individualizirani terapiji, prilagojeni posamezniku. Takšna obravnava pa v spletni trgovini enostavno ni možna!

Vsak posameznik bi se moral zavedati, da je uporaba kakršnegakoli hormonskega pripravka, kupljenega preko spleta in brez nadzora zdravnika,  zelo neodgovorna in lahko zelo nevarna, zato takšne nakupe močno odsvetujemo!

 
Medicinski center Podnar 2019