INKONTINENCA

 
 
 
 

OSNOVE ULTRAZVOČNE TEHNIKE

Ultrazvočna preiskava je slikovna metoda, ki uporablja zvok visokih frekvenc, katerih človeško uho ne sliši; zvočni valovi se generirajo znotraj sonde, ki vsebuje piezoelektrične kristale. Valovi potujejo skozi različno gosta tkiva in se ob vsaki spremembi gostote odbijejo in potujejo nazaj do sonde, ki te zvočne valove pretvori v električne signale, katere računalnik obdela in iz njih sestavi sliko, ki jo vidimo na ekranu. 

Osnova porodniškega ultrazvočnega pregleda je še vedno dvodimenzionalna slika. (slika2) 

Kot njena nadgradnja se je razvila 3D tehnika, kjer ultrazvočni valovi ne potujejo v telo do tkiv samo naravnost, pač pa pod različnimi koti, nato pa pripotujejo nazaj do sonde. Računalnik jih obdela in prikaže kot 3D sliko na ekranu, ki jo lahko nato dodatno obdelamo še po končanem pregledu in si natančneje prikaže površino kože ali globje strukture. (slika3)

3D slika je statična, če pa ji dodamo še četrto dimenzijo – čas, pa lahko opazujemo tudi gibanje ploda.

3D/4D ULTRAZVOK

Bodoči starši ponavadi s težavo čakajo na dan, ko bodo lahko spoznali svojega malčka. 3D/4D ultrazvok je za ta namen idealna izbira, saj lahko s sodobnimi aparati in z malo sreče naredimo že skoraj fotografije ploda, ki se na primer smehlja ali zeha; četrta dimenzija doda še plodovo gibanje, tako da lahko (ponovno z nekaj sreče) posnamemo prvi posnetek bodoče filmske zvezde. Že v zgodnji nosečnosti lahko opazujemo različne vedenjske vzorce ploda, na podlagi katerih lahko sklepamo na razvoj njegovega živčnega sistema. 

Preiskava je varna, ni pa namenjena odkrivanju razvojnih nepravilnosti ploda, kljub temu, da se je 3D/4D izkazal kot koristen dodaten pripomoček v diagnostiki anomalij obraza, nevralne cevi in skeletnih nepravilnosti; vse pomembnejšo vlogo pa ima tudi v diagnostiki srčnih napak in anomalij centralnega živčnega sistema ter za oceno nevrološkega razvoja ploda.

V Medicinskem centru Podnar opravljamo 3D/4D preglede z najsodobnejšim ultrazvočnim  aparatom Voluson E6 s HD live tehnologijo, ki ponuja osupljivo realistično sliko ploda na osnovi ultrazvočnih podatkov. S pomočjo virtualnega vira svetlobe in napredne tehnike prikaza površine kože se ustvari pogled, ki si ga do sedaj niste mogli predstavljati. Slike in videoposnetke posnamemo na CD. Vedeti pa je treba, da včasih zaradi različnih dejavnikov (lega ploda, slaba preglednost…) slike in posnetki niso vedno tako idealni, kot jih vidimo v različnih reklamnih sporočilih, čeprav si jih tudi mi želimo. 

Ker pa ne želimo, da bi pri vsej vnemi, da bi našli in posneli idealno sliko ploda, pozabili na strokovno oceno, pred 3D/4D preiskavo vedno opravimo tudi dvodimenzionalno preiskavo s kontrolo rasti in lege, pregledamo pa tudi morfologijo ploda. 

KDAJ NA 3D/4D UZ PREGLED?

Najprimernejši čas za 3D/4D pregled je sicer med 25.-34.tednom nosečnosti.

Pred 24. tednom je bolj poudarjena skeletna struktura ploda in lahko se zgodi, da se nekateri ob pogledu na plod prestrašijo in komentirajo, da »izgleda kot vesoljček«; je pa možno videti večji del ploda naenkrat, medtem ko kasneje zaradi večje velikosti ploda lahko opazujemo le posamezne dele. 

Od 28. tedna dalje pa je delež podkožnega maščevja pri plodu večji, tako da vidimo tudi lepšo površinsko strukturo in bolj gladko kožo,tako da plod že precej bolj spominja na »pravega« otroka. Uspeh 4D preiskave je odvisen  od lege ploda, njegove velikosti in gibanja, strukture  materinega tkiva in količine plodovnice, tako da idealne slike ni možno vedno dobiti. 

Za dvojčke je najprimernejši čas okrog 28. tedna.

4D ULTRAZVOK

Pred »4D dobo« je bilo o reakcijah in vedenjskih vzorcih ploda v maternici znanega bolj malo. Danes vemo, da se gibi ploda pojavljajo že v zelo zgodnji nosečnosti, ko jih nosečnica še nikakor ne more zaznati. V prvem trimesečju gre bolj za refleksne gibe, kot je na primer odriv z nogicama, ko se dotakne stene maternice ali pa odziv na močan hrup. Kasneje postanejo gibi precej bolj kompleksni. (posnetek1)

Zelo zanimivo je na primer opazovanje obrazne mimike. Razvoj štiridimenzionalne ultrazvočne tehnike je namreč omogočil tudi raziskovanje fizionomije obraza in razvoja obrazne mimike že v maternici. Eden prvih izrazov na obrazu razvijajočega se ploda je nasmešek, saj vključuje le mišice, ki jih oživčuje obrazni živec s svojimi vejami. Posamezne nasmeške lahko opazimo že okrog 15.-16. tedna, precej pogosteje pa se nam smehlja po 18.-20. tednu, še posebej v spanju. Pri teh začetnih gibih čelo in zgornji del obraza ne sodelujejo. Od približno 25. tedna dalje pa lahko z malo sreče ujamemo že pravi smeh z odprtimi usti in mimiko celotnega obraza. (posnetek2)

Od sredine nosečnosti dalje lahko z opazovanjem obrazne mimike vidimo različne izraze na plodovem obrazu, tudi »negativne«, ki zahtevajo sodelovanje in koordinacijo več kot ene mišice (npr pačenje z iztegovanjem jezika, jok ali odpiranje ust, kot da se pogovarja). Vse to so nenaučeni gibi, ki trajajo le 1-3 sekunde. 

Možganske povezave, ki omogočajo zaznavanje dražljajev iz okolice in reakcijo ploda nanje, se razvijejo šele okrog 25. tedna, zato je jasno, da vsaj pred tem časom izrazi na plodovem obrazu ne prikazujejo njegovega odziva na nekaj, kar mu je ali pač ni všeč; če vidimo velik nasmešek na obrazku, to ne pomeni, da ga je nekaj v resnici tako navdušilo, kot tudi izraz obupanega joka ne pomeni, da se mu godi strašna krivica, ker je mama spet pojedla napačno kosilo.

PA ŠE TO: 

Opazovanje ploda s 3D/4D ultrazvočno tehniko je sicer lahko zelo zabavno, vendar pa kot že rečeno, nima večjega diagnostičnega pomena. Vedenjski vzorci ploda so do neke mere tipični, vendar pa hkrati tudi tako različni med posameznimi plodovi, da nam o samem razvoju živčevja povedo relativno malo. Ultrazvok sicer res nima znanih stranskih učinkov, vendar  plod ob preiskavi vsekakor zazna, da se nekaj dogaja; zato je pomembno, da tudi tu delamo „po zdravi pameti“ - pogledamo, da ocenimo plodov razvoj in naredimo posnetek, nato pa mu pustimo njegov mir. Morda si pa vsaj malo povečamo možnost, da bomo kasneje tudi mi imeli ponoči mir, kdo bi vedel?

 
Medicinski center Podnar 2019