3D/4D UZ V NOSEČNOSTI

 
 
 
 

3D/4D ULTRAZVOK

Bodoči starši običajno s težavo čakajo na dan, ko bodo lahko spoznali svojega malčka. 3D/4D ultrazvok je za ta namen dobra izbira, saj lahko s sodobnimi aparati in z malo sreče naredimo že skoraj fotografije ploda, ki se na primer smehlja ali zeha; četrta dimenzija doda še plodovo gibanje, tako da lahko (ponovno z nekaj sreče) posnamemo prvi posnetek bodoče filmske zvezde. Že v zgodnji nosečnosti lahko opazujemo različne vedenjske vzorce ploda, na podlagi katerih lahko tudi sklepamo na razvoj njegovega živčnega sistema.

Vedeti je treba, da zaradi različnih dejavnikov (lega ploda, slaba preglednost…) slike in posnetki niso vedno tako idealni, kot jih vidimo v različnih reklamnih sporočilih, čeprav si jih tudi mi želimo.

Preiskava je varna, ni pa namenjena odkrivanju razvojnih nepravilnosti ploda. In ker ne želimo, da bi pri vsej vnemi, da bi našli in posneli idealno sliko ploda, pozabili na strokovno oceno, pred 3D/4D preiskavo vedno opravimo tudi dvodimenzionalno preiskavo s kontrolo rasti in lege, pregledamo pa tudi morfologijo ploda.

KDAJ NA 3D/4D UZ PREGLED?

Najprimernejši čas za 3D/4D pregled je sicer med 25.-34.tednom nosečnosti.

Pred 24. tednom je bolj poudarjena skeletna struktura ploda in lahko se zgodi, da se nekateri ob pogledu na plod prestrašijo in komentirajo, da »izgleda kot vesoljček«; je pa možno videti večji del ploda naenkrat, medtem ko kasneje zaradi večje velikosti ploda lahko opazujemo le posamezne dele.

Od 28. tedna dalje pa je delež podkožnega maščevja pri plodu večji, tako da vidimo tudi lepšo površinsko strukturo in bolj gladko kožo, zaradi česar plod že precej bolj spominja na »pravega« otroka. Uspeh 4D preiskave je odvisen od lege ploda, njegove velikosti in gibanja, strukture  materinega tkiva in količine plodovnice, zato idealne slike ni možno vedno dobiti.

Za dvojčke je najprimernejši čas okrog 28. tedna.

KAJ PA VARNOST?

Ultrazvočna preiskava je varna, tako 2D kot 3D/4D tehnika, seveda ob uporabi sodobnih aparatov s pravilnimi nastavitvami in v rokah izkušenega preiskovalca. En dodaten UZ pregled, pri katerem še enkrat ocenimo rast in razvoj ploda, poleg tega pa nas razveseli še 3D pogled na njegov obrazek, prav gotovo ne bo naredil nobene škode, psihološki vpliv pa bo vsekakor le pozitiven. Dokazano je namreč, da pogled na plod in opazovanje njegovih gibov  pripomore k čustvenemu povezovanju staršev in otročka, s tem pa je tudi priprava na porod precej lažja.


 
Medicinski center Podnar 2019