PREGLEDI V NOSEČNOSTI

 
 
 
 

Cilj rednih pregledov v nosečnosti je rojstvo zdravega otroka zdravi materi. Žal to ni vedno mogoče, zato poskušamo morebitne nepravilnosti v razvoju ploda in/ali kakršnekoli zaplete v nosečnosti čimprej ugotoviti in ustrezno ukrepati.

  6.-12.teden :Namen pregleda je potrditev nosečnosti in določitev pričakovanega datuma poroda, poleg tega pa že ocenimo stopnjo ogroženosti nosečnice ali ploda. Vzamemo natančno anamnezo, po potrebi tudi bris materničnega vratu, preverimo, če nosečnica jemlje folno kislino in opravimo osnovne laboratorijske preiskave (krvna grupa, RhD, ICT, hemogram, krvni sladkor na tešče, urin, serološki pregled na toxoplazmozo in sifilis). Z ultrazvokom pogledamo, ali se nosečnost razvija v maternici, koliko je plodov, ev. nepravilnosti maternice. Običajno že ob prvem pregledu izdamo tudi materinsko knjižico, ki je uradni dokument, katerega naj bi imela nosečnica vedno pri sebi. Z nosečnico se tudi posvetujemo glede prenatalnih testov za odkrivanje razvojnih napak ploda.

  13.-14.teden: večina nosečnic ima takrat že izvide ocene tveganja za Downov sindrom (nuhalna svetlina, NIPT); če je tveganje nizko, preverimo srčni utrip ploda in termin poroda, če je povišano, nosečnico napotimo na invazivno diagnostično preiskavo (amniocenteza, biopsija horionskih resic)

20.-22.teden: to je najprimernejši čas za ultrazvočno oceno morfologije ploda; večinoma lahko izključimo večje nepravilnosti in na željo staršev preverimo spol ploda. Včasih žal ugotovimo, da se plod ne razvija pravilno; takrat bodočima staršema svetujemo glede nadaljnjih postopkov.  Glede na anamnezo se lahko odločimo tudi za  merjenje dolžine materničnega vratu z oceno tveganja za prezgodnji porod in merjenje pretokov v materničnih arterijah z oceno tveganja za razvoj preeklampsije.

24.-25.teden:pri seronegativnih ženskah ponovimo testiranje na toxoplazmozo, hemogram, opravimo tudi obremenitveni test z glukozo

28.-29.teden: pri RhD negativnih nosečnicah ponovimo ICT in apliciramo anti-RhD

32.-34.teden: priporočljivo je opraviti ultrazvočno kontrolo rasti ploda

36.-37.teden: pri seronegativnih nosečnicah ponovimo še tretji odvzem kri za toxoplazmozo, pri vseh pa še za hepatitis B. Priporočljivo je opraviti še bris nožnice na prisotnost Streptokoka skupine B

38.teden: začnemo s preverjanjemplodovega stanja s CTG

39.teden: z zunanjo porodniško preiskavo preverimo lego ploda, predvsem pa se z nosečnico posvetujemo glede načina poroda

40.teden: če se porod še ni začel, z ultrazvokom in CTG preverimo stanje ploda in nosečnico naročimo na kontrolni CTG vsake 2-3 dni do 41. tedna. V kolikor takrat še vedno ni znakov poroda, nosečnico napotimo v porodnišnico za dokončanje nosečnosti.

Pri vsakem pregledu poleg omenjenih preiskav preverimo srčni utrip ploda in posredno njegovo rast z merjenjem razdalje simfiza – fundus, nosečnico stehtamo, izmerimo krvni tlak in preverimo urin, seveda pa se z njo tudi pogovorimo. V primeru, da jo kadarkoli v nosečnosti uvrstimo v skupino s tvegano nosečnostjo, so nadaljnji pregledi in preiskave lahko pogostejši, predvsem pa odvisni od ugotovljene patologije.


 
Medicinski center Podnar 2019