MORFOLOGIJA PLODA

 
 
 
 

MORFOLOGIJA PLODA

Natančen pregled morfologije ploda je ena od najpomembnejših preiskav v nosečnosti, saj je namenjena predvsem potrditvi normalnega razvoja ploda oziroma odkrivanju večjih razvojnih nepravilnosti, pa tudi t.i. mehkih označevalcev, ki povečujejo tveganje za prisotnost kromosomske napake pri plodu.

Preiskavo je najbolje opraviti med 20. in 22. tednom nosečnosti, saj je razvoj plodovih organov takrat že večinoma zaključen. Najprej ocenimo lego ploda in preverimo plodov srčni utrip, nato pa preverimo rast ploda. Izmerimo premer in obseg glavice, obseg trebuščka in dolžino stegnenice ter še zadnjič preverimo predvideni datum poroda. Po 20. tednu tega namreč ne smemo več spreminjati, saj je rast ploda v drugi polovici nosečnosti precej bolj individualna in odvisna od zunanjih dejavnikov, kot v prvi polovici!

Sledi natančen pregled posameznih organov in organskih sistemov. Začnemo pri glavici, kjer ocenimo možganske in obrazne strukture in nadaljujemo do trupa. Pregledamo položaj  trebušne prepone in lego organov v prsnem košu in trebušni votlini. Čeprav vedno posebno pozornost namenimo pregledu srca, je včasih diagnostika srčnih napak še vedno eden večjih zalogajev za vsakega preiskovalca. Sledi pregled trebušnih organov in trebušne stene, ter pregled hrbtenice in okončin. Ob preverjanju morfologije ploda lahko iščemo tudi t.i. mehke označevalce, ki morda nakazujejo na kromosomsko napako ploda; če je teh markerjev več, priporočamo kariotipizacijo. Večina preiskovalcev pogleda tudi spol ploda, staršem pa ga seveda razkrijemo na njihovo izrecno željo. Preštejemo še žile v popkovnici, preverimo položaj posteljice in ocenimo količino plodovnice.

Pri nosečnicah s povečanim tveganjem za prezgodnji porod preverimo tudi dolžino in zaprtost materničnega vratu, pri tistih s povečanim tveganjem za preeklampsijo in/ali zastoj plodove rasti pa še pretok v materničnih arterijah.

Kljub vsemu pa se moramo vedno zavedati, da vseh razvojnih nepravilnosti pri tem pregledu ne moremo izključiti, kar pa pomeni, da normalen izvid preiskave ne pomeni, da otrok zagotovo ne bo imel nobenih težav. Nekatere razvojne napake se namreč pokažejo šele kasneje v nosečnosti ali pa celo šele po rojstvu otroka, kot naprimer v primeru nepravilnega razvoja pljuč ali možganov, ki se do konca razvijejo šele po rojstvu. Vendar pa lahko v primeru normalnega izvida z veliko verjetnostjo napovemo rojstvo zdravega otroka.


Verjetnost, da pri pregledu morfologije ploda odkrijemo napake:

napakakaj pomeni
verjetnost, da jo odkrijemo
spina bifida
odprt hrbtenični kanal
90%
anencefalija
odsotnost vrhnjega dela glave
99%
hidrocefalija
povečana količina tekočine v možganskih prekatih       
60%
večje srčne napake

25%
diafragmalna hernija
odprtina v trebušni podpori
60%
omfalokela, gastroshiza
odprta trebušna stena
90%
napake v razvoju ledvic
manjkajoča ali nenormalna ledvica
85%
napake v razvoju okončin      
manjkajoče ali kratke dolge kosti
90%
cerebralna paraliza
okvara centralnega živčnega sistema
nikoli
avtizem

nikoli
Downov sindrom
trisomija 21
40% 
Medicinski center Podnar 2019