CELOSTNA OBRAVNAVA

 
 
 
 

Slabo počutje, kronična utrujenost, izgorelost, sladkorna bolezen, težave s kožo, rakava obolenja, avtoimunske bolezni itd. niso nujno davek, ki ga moramo plačati niti za staranje niti za sodoben način življenja. So le opomnik, da nekaj ne delamo prav. Na naše telo v vsakem trenutku deluje nepregledna količina dejavnikov, ki dvigujejo raven stresnih hormonov. Za kratkoročen boj proti stresu so nujno potrebni, dolgoročno povišane vrednosti pa organizmu naredijo veliko škode.

Vemo, da naše telo deluje pod kontrolo hormonskega sistema, vendar pa njegovo delovanje v veliki meri narekujejo črevesne bakterije, ki med drugim tesno sodelujejo tudi z našimi možgani. Komunikacija ni enosmerna in poteka preko imunskega sistema, po nevralni, endokrini in metabolni poti. Razvoj črevesnega mikrobioma se začne že takoj po rojstvu, kakšen mikrobiom bo novorojenček prinesel na svet, pa je odvisno od načina poroda. Kako pomembno je to, kaže dejstvo, da imajo otroci, rojeni s carskim rezom, večje tveganje za pojav avtoimunskih bolezni kasneje v življenju.  Otrok nosečnice, katere hormonski in imunski sistem nista v ravnovesju, bo razvil drugačen imunski in hormonski sistem, kot otrok nosečnice z optimalno uravnoteženim stanjem.

V črevesju se nahaja kar tri četrtine imunskega sistema organizma, ki nam sicer dokaj hitro začne pošiljati signale, da nekaj ni v redu, a jih običajno ne želimo videti, dokler ni že (skoraj) prepozno. Naše telo ima namreč čudežno moč regeneracije, če mu le damo možnost.

S pravilno prehrano, redno telesno aktivnostjo, zadosti kvalitetnega spanja in počitka, ki omogoča regeneracijo, podporo imunskemu sistemu ter po potrebi hormonsko terapijo lahko sami zase naredimo največ - zdravje je še vedno naše največje bogastvo!


 
Medicinski center Podnar 2019