OSTEOPOROZA

 
 
 
 


Osteoporoza je tiha, počasi napredujoča bolezen, ki se pojavi brez opozorilnih znakov in ne boli. Kosti izgubijo trdnost in postanejo krhke, zato se hitreje in lažje zlomijo. Zlomi se dogajajo pri običajnih dnevnih obremenitvah. Večina ljudi ne ve, da ima osteoporozo, dokler se kost ne zlomi, takrat pa je bolezen že napredovala.

V Evropi osteoporoza prizadene eno od treh žensk in enega od desetih moških po 50. letu. Zlomi, ki se najpogosteje zgodijo, so zlomi vretenca in kolka, sledijo zlomi zapestja in gležnja. Vsi lahko povzročijo različne stopnje invalidnosti in odvisnosti od tuje pomoči, zlom kolka in vretenca pa tudi pomembno povečata umrljivost. Tveganje ženske, da bo umrla zaradi zapletov po zlomu kolka, je enako tveganju smrti zaradi raka dojke. V Sloveniji imamo zaradi osteoporoze 400 zlomov kolka na leto, od tega 60 % pacientov ostane invalidov.

Za ugotavljanje osteoporoze je potrebno izmeriti gostoto kosti. Med najuspešnejše diagnostične aparate za ugotavljanje zmanjšane kostne gostote – osteoporoze sodi tudi aparat DEXA Prodigy s programsko opremo. Z njim diagnosticiramo zmanjšano kostno gostoto v hrbtenici, kolkih in podlakti. Na osnovi teh meritev lahko delujemo preventivno in bolezen preprečimo, v primeru, da je bolezen že nastala, pa predpišemo ustrezne ukrepe in zdravljenje. 

TEST: Ali je vaše tveganje za osteoporozo povečano?

1.Ali ste si kdaj ob manjšem padcu ali zdrsu zlomili kost?

2.Je imel kateri od vaših staršev osteoporozo ali je doživel zlom kolka ob manjšem padcu ali zdrsu?

3.Ali se je vaša telesna višina znižala za več kot 3 cm?

4.Ali redno uživate alkohol v večjih količinah?

5.Ali pokadite več kot 20 cigaret dnevno?

6.Ali jemljete tablete s kostikosteroidi (kortizon, prednizolon, itd) že več kot 3 mesece?

7.Ali imate kakšno kronično črevesno bolezen (celiakija, Chronova bolezen)?

8.Ženske: ali ste imeli zgodnjo menopavzo (pred 45. letom)?

9.Ali vam je menstruacija kdaj izostala za 12 mesecev ali več (razen zaradi nosečnosti ali menopavze)?

10.Moški: ali ste imeli kdaj težave z impotenco, pomanjkanjem libida ali kakšen drug znak, povezan z nizko ravnijo testosterona?

Če ste na katerokoli vprašanje odgovorili z DA, to še ne pomeni, da imate osteoporozo, pač pa je to lahko znak povečanega tveganja za nastanek osteoporoze, zato priporočamo, da se pogovorite z zdravnikom.

Če ste na vsa vprašanja odgovorili z NE, svetujemo, da poskrbite za vaše kosti z zdravimi življenjskimi navadami.

Ogled zloženke - Osteoporoza 

 
Medicinski center Podnar 2019