OSTEOPOROZA

 
 
 
 

Kaj je osteoporoza, zakaj pride do nje in kako pogosta je v Sloveniji?

Osteoporoza je sistemska bolezen skeleta, za katero je značilna zmanjšana kostna masa in posledično povečana krhkost oz. lomljivost  kosti, pri čemer prihaja do t.i. osteoporotičnih zlomov že pri precej manjših silah, kot bi sicer povzročile zlom pri zdravem človeku (npr. padec s stojne višine ali pa padec s stola, ki povzroči zlom vretenc). 

Najpogostejši so zlomi kolka in hrbteničnih vretenc, sledijo zlomi zapestja in gležnja. Vsi lahko povzročijo različne stopnje invalidnosti in odvisnosti od tuje pomoči, zlom kolka in vretenca pa tudi pomembno povečata umrljivost. Tveganje ženske, da bo umrla zaradi zapletov po zlomu kolka, je enako tveganju smrti zaradi raka dojke.

Zaradi današnjega pretežno sedečega načina življenja in podaljševanja življenjske dobe se povečuje tudi pogostnost osteoporoze. V Sloveniji se s to boleznijo spopada približno 140.000 ljudi, 400 jih utrpi zlom kolka zaradi osteoporoze, od tega jih 60 % ostane invalidov. Osteoporoza prizadane tako ženske kot moške,  zboli pa vsaka tretja ženska po 50. letu ter vsak peti moški starejši od 65. let. Strokovnjaki ocenjujejo, da v Evropi vsakih 30 sekund pride do zloma zaradi krhkosti kosti.

Kateri so dejavniki tveganja za osteoporozo?

  starost

  zgodnja menopavza pred 45

  morebitni predhodni zlomi v odraslem obdobju

  nizka telesna teža (nižja od 60 kg)

  kajenje

  prekomerno uživanje alkohola

  zlom kolka pri starših

  kronične bolezni (celiakija, bolezni ščitnice, rakava obolenja, AI obolenja...)

  zdravila (kortikosteoridi, heparin, antiepileptiki)

  slaba fizična aktivnost in oslabelost mišic.

Kako ugotovimo, ali imamo osteoporozo?

Osteoporoza do pojava zlomov ne povzroča simptomov ali znakov, vsaj ne v začetku, šele kasneje se morda pojavijo občasne tope ali nejasne bolečine. Pogosto jo ugotovimo šele, ko pride do zloma, takrat pa je bolezen že precej napredovala. Zato je zelo pomembno preventivno delovanje in iskanje bolnikov z visokim tveganjem za osteoporotični zlom.

Za ugotavljanje osteoporoze je potrebno izmeriti gostoto kosti. Med najuspešnejše diagnostične aparate za ugotavljanje zmanjšane kostne gostote – osteoporoze sodi tudi aparat DEXA Prodigy s programsko opremo. Z njim diagnosticiramo zmanjšano kostno gostoto v hrbtenici, kolkih in podlakti. Na osnovi teh meritev lahko delujemo preventivno in bolezen preprečimo, v primeru, da je bolezen že nastala, pa predpišemo ustrezne ukrepe in zdravljenje.  Po potrebi si pomagamo še z novim programskim orodjem FRAX, ki upošteva vse pomembne dejavnike tveganja in s katerim je mogoče izračunati verjetnost za osteoporozni zlom posameznika v naslednjih desetih letih.


Kako zdravimo osteoporozo?

Zdravljenje je odvisno od starosti in izmerjene mineralne gostote kosti. Začnemo z ukrepi za preprečevanje osteoporoze z obveznim dodatkom vitamina D. V primeru, ko se gostota kosti kljub ukrepov ne izboljša, pa se moramo odločiti za zdravila, ki bodisi zavirajo razgradnjo kosti (estrogeni v okviru HNT, bisfosfonati, raloksifen, denosumab), bodisi pospešujejo nastajanje nove kosti (teriparatid), medtem ko stroncijev ranelat ugodno deluje na oba procesa kostne presnove, uporabljamo pa ga le za bolnike z izjemno visokim tveganjem in v primerih, ko druga zdravila ne delujejo.

Kako lahko sami preprečimo osteoporozo?

Telo doseže največjo kostno maso okrog 30. leta starosti, nato pa postopno prevladajo procesi razgradnje kosti.To povzroči počasno zmanjševanje gostote kosti, in sicer za slab odstotek na leto, prvih nekaj let po menopavzi pa celo 3-5 %.

Za preprečevanje osteoporoze lahko tako največ naredimo sami. Zelo pomembna je ustrezna prehrana in gibanje v mladosti, s čimer poskrbimo za to, da v zrelejše obdobje vstopimo z zdravimi, močnimi kostmi, nato pa skrbimo za vzdrževanje le-teh z naslednjimi ukrepi:

  opustitev škodljivih navad (kajenje, uživanje prekomernih količin alkohola in kave)

  prehrana z dovolj Ca (1200 mg dnevno s prehrano ali dodatki)

  prehrana z dovolj beljakovin

  vitamin D (priporočljivo 1000 IE na dan)

  redna telesna vadba z vključenimi vajami za mišično moč.


TEST: ALI IMAM POVEČANO TVEGANJE ZA OSTEOPOROZO?
 
Medicinski center Podnar 2019